Szarlotka z pianą z białek

Piana z białek wyjątkowo dobrze smakuje zwłaszcza w połączeniu z szarlotką. Dowiedz się więc jak przygotować szarlotkę z pianą z białek!

Składniki:

  • 2 łyżki śmietany
  • 1 i 1/2 szklanki cukru (1/2 do jabłek, 1/2 do ciasta, 1/2 do piany)
  • 1 i 1/2 kg kwaśnych jabłek
  • cukier waniliowy
  • 3 szklanki mąki
  • 3 całe jajkakostka margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przepis na szarlotkę z pianą z białek

Mąkę z proszkiem do pieczenia, żółtka, margarynę, cukier, cukier waniliowy i śmietanę zagnieść aż powstanie jednolita kulka ciasta. Podzielić ciasto na dwie części. Jedną schować do lodówki, a drugą wyłożyć dno brytfanki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką. Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce, odcisnąć nadmiar soku i osłodzić 1/2  szklanki cukru. Wyłożyć jabłka na ciasto. Ubić pianę z białek z cukrem, a gdy będzie już gładka wyłożyć na jabłka. Na wierzch ścieramy na tarce resztę ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 1 godziny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>